Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Mantelzorg verlenen doen veel mensen met plezier en als vanzelfsprekend, maar het kan ook een enorme belasting zijn. Er is een aantal organisaties dat de mantelzorger ondersteunt of kan ontlasten door een deel van de zorg voor de hulpvrager over te nemen. 

Steunpunt Mantelzorg

Het zorgen voor of zorgen maken om de ander kan zwaar zijn. Daarom staat het Steunpunt Mantelzorg klaar om mantelzorgers te ondersteunen. Zij organiseren bijvoorbeeld themabijeenkomsten of geven advies. Ook zijn er mogelijkheden voor vervangende zorg. Iedereen die voor een ander zorgt en daar vragen over heeft of informatie wil, behoefte heeft aan tijdelijk vervangende zorg of emotionele ondersteuning is welkom bij het Steunpunt Mantelzorg. Kijk voor meer informatie op de website. Het Steunpunt Mantelzorg is onderdeel van ZwolleDoet!.

Ook voor jonge mantelzorgers

Een op de vier jongeren heeft een extra zorgtaak voor iemand in het gezin. Ben jij zelf jonge mantelzorger of zoek je ondersteuning voor een jongere in jouw omgeving? Steunpunt Mantelzorg helpt je graag!

Mantelzorg Adviesraad Zwolle

De Mantelzorg Adviesraad bestaat uit mantelzorgers, de gemeente Zwolle en het Steunpunt Mantelzorg en zet zich in voor de belangen en behoeften van mantelzorgers.

Hulp thuis

Collectieve en inidividuele Wmo-voorzieningen kunnen een deel van de belasting van mantelzorgers wegnemen. Een voorbeeld is Thuisondersteuning, een aanpassing van de woning of een hulpmiddel zoals een rolstoel. Bij Ondersteuningsvormen en voorzieningen vindt u meer informatie over deze ondersteuning.

Het Sociaal wijkteam kan u ook helpen bij uw vragen over mantelzorg. Komt u er niet uit of heeft u liever een persoonlijk gesprek? Kom dan langs bij het Sociaal wijkteam in uw wijk of maak een afspraak.