Geweld in huis

Een veilige omgeving, daar heeft iedereen recht op. Wat kun je doen als je je niet veilig voelt? Eén ding is dan heel belangrijk: praat erover en zoek hulp! Als er direct gevaar is, bel dan meteen Veilig Thuis of de politie.

Spoed? Bel met Veilig Thuis of politie

  • Bij direct gevaar: bel 112.
  • Ben je slachtoffer, dader of op een andere manier betrokken? Bel dan Veilig Thuis: 0800 - 2000. Dat kan dag en nacht.
    Je krijgt advies, informatie of direct hulp. De hulp is gratis. Meer informatie? kijk op www.veiligthuis.nlexterne-link-icoon.

Wat kan het Sociaal wijkteam voor je doen?

Het Sociaal wijkteam kan je ondersteunen. Praat met ons over je problemen. Dat is een eerste, belangrijke stap. Het kan gaan over geweld in huis, maar ook over andere dingen. Zoals problemen met buren, pesten, misbruik of uitbuiting.

Als je ons belt, maken we snel een afspraak. We luisteren naar je verhaal. Samen zoeken we naar oplossingen, voor jou en voor de mensen om je heen. Is er ruzie? Dan helpen we om die op te lossen door met jou en de andere persoon te praten.

Geweld in huis

Thuis moet veilig zijn. Voor iedereen. Maar soms is er geweld in huis. Dan gebruikt een partner of ander gezinslid geweld. Bijvoorbeeld slaan, dwingen of kwetsende woorden. Dit geweld kan gericht zijn op verschillende mensen, zoals kinderen, partners of ouderen.

Welke vorm geweld ook heeft: geweld is niet goed. We willen je helpen. Er iets aan doen is belangrijk, voordat het erger wordt. We kunnen praten met jou en je gezin. We kunnen ondersteuning bieden om de rust thuis te herstellen.

Heb je te maken met geweld? Of denk je dat iemand slachtoffer is? Bel dan het Sociaal wijkteam: (038) 498 9980. Of meld het bij Veilig Thuis. Dit is heel belangrijk.

Denk je dat een kind wordt mishandeld? Dan is het extra belangrijk om dit direct te melden. Elk kind verdient een veilige omgeving om op te groeien. Je kunt melding maken bij Veilig Thuis via 0800 - 2000 (gratis) of op www.veiligthuis.nlexterne-link-icoon.

Overlast en pesten

Heb je in de wijk last van iets of iemand? Of heb je bijvoorbeeld problemen met de buren? Dat kan heel vervelend zijn. En het kan ervoor zorgen dat je je minder veilig voelt. Sommige mensen worden getreiterd en gepest door hun omgeving. Dat kan in de buurt zijn, maar het kan ook gaan om online pesten. Het is belangrijk om over deze problemen te praten en er snel iets aan te doen. Als dat moeilijk voor je is, kan het Sociaal wijkteam je helpen. Je kunt ook Buurtbemiddeling bellen: (038) 750 83 00.

Misbruik en uitbuiting

Misbruik of uitbuiting is de situatie dat iemand van jou profiteert, terwijl je dat zelf niet wilt. Bijvoorbeeld als je gedwongen voor iemand moet werken. Of als iemand je chanteert. Het is belangrijk om misbruik en uitbuiting te laten stoppen. Dat begint met de eerste stap: praat erover! Is er direct gevaar? Bel dan altijd de politie: 112.

Direct gevaar?               Bel 112
Bel Veilig thuis               0800-2000
Bel Sociaal wijkteam     (038) 498 9980