Onze werkwijze: Samenspel in de wijk
Samenspel in de wijk is de werkwijze waarmee gemeente Zwolle, Sociaal wijkteams en zorgaanbieders inwoners ondersteunen. Ons doel? Hulp dichtbij organiseren op zo’n manier dat het past bij het gewone leven. Dus: in de eigen omgeving; thuis, op school/ het werk of in de wijk.
We kijken verder dan alleen de hulpvraag en werken samen met verschillende partners. Zo sluiten we beter aan op wat écht nodig is. De focus ligt op duurzame oplossingen en normaliseren waar mogelijk. Specialistische hulp blijkt dan niet altijd nodig.
Achtergrond
Begin september 2022 zijn we in twee stadsdelen (zuid en west) gestart met de ‘Proeftuin Samenspel in de wijk’. In die proeftuin hebben we samengewerkt aan een nieuwe manier van antwoorden op ondersteuningsvragen. Een beweging waarmee we voor onze inwoners werken aan normaliseren en duurzame oplossingen dichtbij (thuis, op school/werk en in de wijk). Dit doen we niet alleen, maar met partners in de stad. De nieuw ontwikkelde werkwijze is succesvol gebleken en wordt nu ook geïmplementeerd in de andere wijken (oost, midden en noord). En waar eerst de focus lag op de jeugd is dit inmiddels verbreed naar al onze inwoners.
In onderstaande video meer over Samenspel in de wijk.
Werkwijze
In Samenspel leren we van casuïstiek. Elke week bespreken de wijkteams en betrokken partners, soms ook met inwoners er zelf bij, diverse casussen. Hierin wordt breed gekeken naar het hele systeem van zowel de inwoner als de betrokken professionals om samen beter te begrijpen welke duurzame oplossingen mogelijk zijn.
Door samen casussen te bespreken en kennis te delen, leren we van elkaar en verbeteren we de ondersteuning. Daarbij kijken we niet alleen naar degene die hulp nodig heeft, maar ook naar de omgeving en naar onze eigen rol als professional. Zo past de ondersteuning en hulp beter bij het gewone leven: thuis, op school/werk en in de wijk. Onze focus ligt op duurzame oplossingen, normaliseren waar mogelijk en het versterken van bestaande relaties in en om het gezin.
Doe je mee?
Als Sociaal wijkteam willen we ondersteuning dicht bij onze inwoners organiseren. Dit vraagt om een goed samenspel met partners in de wijk en het Sociaal wijkteam. In dit samenspel wordt een andere rol en positie van (specialistische) aanbieders gevraagd. We zetten hun expertise in waar nodig, maar verwijzen niet zomaar door naar het bestaande specialistische aanbod. Het Sociaal wijkteam haalt hun expertise erbij als extra perspectief. Van aanbieders wordt bijvoorbeeld gevraagd:
- kort mee te denken vanuit hun kennis en expertise;
- samen met het Sociaal wijkteam vragen van inwoners beter te leren begrijpen evenals de context waarbinnen deze vraag is ontstaan;
- aanwezig te zijn bij een gesprek met inwoners.
Dit leidt tot
- hulp dichtbij - die sneller start en tijdig wordt afgebouwd en ook weer eenvoudig wordt opgebouwd indien nodig;
- hulp op maat;
- duurzame resultaten.
Zo worden inwoners op basis van hun eigen hulpvraag zo resultaatgericht mogelijk geholpen in hun eigen leven.
Als partners kijken we allemaal vanuit verschillende perspectieven. Die unieke inzichten, kennis en expertise brengen we binnen Samenspel in de wijk graag samen.
Er zijn verschillende manieren waarop we partners kunnen betrekken:
- Ter consultatie. We vragen je in specifieke casuïstiek mee te denken en jouw perspectief toe te voegen. Een medewerker van het wijkteam neemt in dat geval contact op met jou/ jouw organisatie.
- Voor een bepaalde periode meedoen en meeleren op de Samenspelmomenten. Ben je hierin geïnteresseerd, laat het dan weten aan de projectleider Karin Wierenga via k.wierenga@zwolle.nl
Momenten samenspel
Wekelijks wordt in iedere wijk op dinsdag en donderdag met partners samen geleerd van casuïstiek.
Noord:
- Dinsdag 9 - 10 uur. Wijkcentrum Holtenbroek
- Donderdag 13-14 uur. Wijkcentrum Holtenbroek
Midden:
- Donderdag 9.30-11 uur. Wijkcentrum de Enk
Oost:
- Dinsdag 9-10.30 uur. Sociaal wijkteam Oost
Zuid:
- Dinsdag 13-14.30 uur. Wijkcentrum de Pol
West
- Donderdag 13-14.30 uur. Cultuurhuis Stadshagen
Benieuwd hoe dit gaat? We laten het je in deze video zien.
Wat verwachten we van partners?
- Je bedenkt samen met de professionals, inwoners en het informele netwerk andersoortige oplossingen.
- Je draagt samen met de andere professionals bij aan het normaliseren in de casus. Het vertrekpunt is dus altijd het gewone leven.
- Je maakt je kennis, ervaring en perspectief dienstbaar aan wat de inwoner nodig heeft, ook als dat iets anders is dan het reguliere aanbod wat je in huis hebt.
- We gaan altijd op zoek naar ondersteuning dichtbij de inwoner (thuis, op school/werk en in de wijk)
Meer weten of een keer aansluiten?
Lees hier de tussenevaluatie en de eindevaluatie op neem contact op met projectleider Karin Wierenga k.wierenga@zwolle.nl.