Lift je leven en doe mee met het programma!

30 maart 2023
Homepage

In tijden waarin boodschappen, gas en energie alsmaar duurder worden, is het moeilijk om genoeg geld over te houden aan het einde van de maand. Lift je leven is een programma dat mensen hierbij wil helpen. Daarnaast besteedt het programma ook aandacht aan de thema’s duurzaamheid en gezondheid. Voor de Week van het geld vertellen Peggy Blokland en Solange Kook over het programma Lift je leven.

Peggy werkt bij Travers. De organisatie die Lift je leven ondersteunt in Zwolle. Solange is vrijwilliger en geeft de training al sinds 2015 in Holtenbroek. Peggy heeft de training zelf ook gevolgd: “Ik heb heel veel geleerd van de training. Solange heeft een kaartje gemaakt met vragen die je jezelf kan stellen wanneer je een aankoop wilt doen. Daarop staat bijvoorbeeld de vraag: heb ik het wel echt nodig? Dit kaartje krijgt iedere deelnemer en helpt mij echt als ik in de winkel sta. Ik denk beter na voordat ik iets koop.” Solange heeft zelf ook baat bij dit kaartje: “Met dit hulpmiddel denk ik meer na over mijn aankopen en kan ik beter aan de slag met mijn doelen.” 

Kasboek
Iedere deelnemer ontvangt een agenda met een kasboek erin. Deze blijkt erg belangrijk te zijn. Solange vertelt hierover: “Laatst gaf een deelnemer aan veel beter inzicht te hebben in haar financiën na het invullen van haar kasboek. Haar financiële situatie bleek heel anders dan ze van tevoren dacht. Ook is het kasboek handig om inzicht te krijgen in de abonnementen die je hebt afgesloten en hoeveel dit kost per maand. Vaak blijkt dat mensen meer abonnementen hebben dan ze denken en lopen de kosten daarvan heel erg op.”

Eigen inbreng
De deelnemers zijn heel vrij tijdens de trainingen. Ze komen zelf met thema’s en onderwerpen waarmee zij aan de slag willen. “We hebben wel een boek met informatie en opdrachten als ondersteuning, maar houden ons daar niet strak aan tijdens elke sessie,” zegt Peggy. “We hadden een deelnemer die vertelde dat ze nooit haar scrub en lotion haalt bij de drogist, maar dit altijd zelf maakt. Toen heeft ze een workshop gegeven aan alle deelnemers. Zo leren we niet alleen uit het boek, maar ook van elkaar.”

Toegankelijke trainingen
Solange en Peggy vertellen dat niet alle deelnemers Nederlands spreken. “Het fijne is dat de trainingen heel laagdrempelig zijn. Dat is vooral fijn voor de mensen die de taal niet spreken of hier moeite mee hebben. Zij krijgen meteen de kans de taal te leren. De één spreekt Frans en de ander weer Arabisch, of iemand is analfabeet. Op wat voor manier dan ook wordt er met die persoon gecommuniceerd en betrekken we diegene erbij. Desnoods met de telefoon, of handen en voeten.” Peggy: “Tijdens dit programma leren we zoveel van elkaar en er ontstaan prachtige vriendschappen. Lift je leven is zoveel meer dan alleen het trainingsprogramma.”

Positieve verandering
Aan het einde van de sessies is er een hele verandering te zien aan de deelnemers. “We merken echt dat mensen zich meer openstellen en bewuster omgaan met hun geld. Ze vertellen trots dat ze geld overhouden en dat maakt ons ook trots. Dat maakt ons werk zo mooi,” vertellen Peggy en Solange.

Iedereen welkom
Voor de mensen die twijfelen mee te gaan doen, hebben Solange en Peggy een heldere boodschap: “Probeer het een keertje. Kom een dag kijken en als het je niet bevalt, zit je nergens aan vast en het is gratis. De sfeer is heel gezellig, we luisteren naar elkaar en begrijpen elkaar. Iedereen mag meedoen. Wat je niveau, afkomst of situatie ook is.”

Ervaringen
Deelnemers hebben ook positieve ervaringen: “Ik kom hier voor sociaal contact en om beter om te leren gaan met mijn geld. Je leert hier veel mensen kennen, het is gezellig en je leert een beter overzicht te hebben op je inkomsten en uitgaven. Ik raad de trainingen zeker aan.”

Aanmelden

Meedoen aan Lift je leven of een keer komen kijken? Stuur dan een mail naar p.blokland@travers.nl of naar info@travers.nl.