schoonmaak iconMantelzorg

Zorg je langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevende persoon in je omgeving? Bijvoorbeeld jouw kind, partner, buur of vriend? Dan ben je mantelzorger. Onze sociaal werkers kunnen je helpen bij jouw rol als mantelzorger. Maar we zorgen ook voor jou, als het bijvoorbeeld even (te) zwaar is.

Ondersteuning bij jouw rol als mantelzorger

Het Sociaal wijkteam Zwolle ondersteunt je in jouw rol als mantelzorger. Dit doen we op verschillende manieren:

  • We betrekken jou als mantelzorger actief bij de gesprekken met de persoon die je verzorgt.
  • Wij helpen je bij de taken die jij als mantelzorger uitvoert. Denk aan het aanvragen van voorzieningen.

Ook denken we met je mee en beantwoorden we graag je vragen.

Actief betrekken

Zo betrekken we jou als mantelzorger bijvoorbeeld actief bij de gesprekken met de persoon die je verzorgt. Dan ben je altijd op de hoogte van de stand van zaken. Ook bieden we je praktische steun bij het uitvoeren van de taken als mantelzorger. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van voorzieningen, het bezorgen van hulpmiddelen of het regelen van vervoer. Verder denken we altijd met je mee. We beantwoorden je vragen en helpen bij het oplossen van mogelijke knelpunten en problemen.

Zorgen voor jou, de mantelzorger

Als mantelzorger heb je veel verantwoordelijkheden. Soms zorgt dit voor druk en overbelasting. Daarom hebben we ook oog voor jou, als mantelzorger. Samen kijken we naar wat je nodig hebt. En waar we je kunnen ontzorgen en ontlasten met gemeentelijke voorzieningen. Hoe gaat het bijvoorbeeld met jou? Hoe vind je het om mantelzorger te zijn? Wat kom je daarbij tegen? Kun je de zorgtaken nog aan? We zorgen voor ondersteuning en actieve begeleiding. Indien nodig zetten we respijtzorg in. Dit betekent dat iemand de zorg tijdelijk van je overneemt en jij even vrij bent. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Of wanneer de zorg te veel is.

Samen kijken we naar wat je in bepaalde situaties nodig hebt. We ontzorgen en ontlasten je waar mogelijk. 

Klik hier om contact op te nemen met het Sociaal wijkteam. 

ZwolleDoet!

Rondom mantelzorg werken wij met verschillende organisaties samen. ZwolleDoet! is er een van. Hier kan je terecht voor informatie, themabijeenkomsten en vervangende zorg. Ook voor jonge mantelzorgers.

Waardering mantelzorgers

Mantelzorgers doen belangrijk werk. Daar zijn wij je dankbaar voor. Daarom is er jaarlijks een attentie voor mantelzorgers. Je kunt deze attentie aanvragen bij ZwolleDoet! Op hun website staat meer informatie. Ook jonge mantelzorgers kunnen een waardering aanvragen.

Denk mee!

Het is belangrijk dat mantelzorgers meedenken en -praten over onderwerpen of maatregelen die mantelzorgers kunnen ontlasten. Dat kan door plaats te nemen in de Mantelzorgadviesraad of door het invullen van de mantelzorgmonitor die tweejaarlijks wordt gehouden. Ook kun je contact opnemen met ZwolleDoet! of het Sociaal wijkteam als je over een bepaald onderwerp jouw ervaringen wilt delen of ideeën hebt over hoe de mantelzorgondersteuning beter kan.